Ужасът на войната: Какво следва за блокираните ни моряци на кораба в Мариупол?

Съпругите им се обърнаха към правителството с молби за спасение

27.03.2022 | 18:30 Редактор: Жаклина Иванова

С молба за спасение съпруги на моряците, блокирани на кораба "Царевна" на пристанището в украинския град Мариупол, се обърнаха към правителството. По думите им по кораба вече има сериозни щети.

Плавателният съд с 19 българи на борда е блокиран край Мариупол от началото на войната. Министър-председателят Кирил Петков обяви, че на този етап има риск за моряците и евакуация не може да се предприеме.

"Думите на моя 3-годишен син, който ме пита "Татко защо още е на това корабче и не се прибира". И аз искам да се обърна към нашия министър-председател с тези думи на сина ми и ако може да получим отговор", каза съпругата на един от моряците Катерина Димова.

Войната в Украйна разделя семейството на Катерина, която вече 35 дни не намира отговор на въпросите на своя син.

"Първите дни хората имаха интернет, след това изчезна всякаква комуникация. От фирмата ни осигуриха два пъти седмично обаждане от по 2-3 минути - колкото да разберем, че са живи, че са добре", сподели тя.

Съпругът на Катерина е на блокирания кораб в Мариупол повече от месец. От последните им разговори тя разбира, че на пристанището вече се водят боеве, а корабът е със счупени прозорци и дупки по корпуса от паднал снаряд. Храната на моряците също е на изчерпване.

"Писахме множество писма до външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор", обясни Димова.

Според лидера на "Възраждане" страната ни трябва да изпрати специални части за евакуация на моряците.

Властта отговори в социалните мрежи. Премиерът Кирил Петков написа, че кабинетът е в постоянен контакт с българите на кораба. За тях е най-безопасно да останат на място заради минирания район на пристанището.

"За изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно", посочи Петков.

А Катерина ще продължи да търси отговори за своя син.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
кофти
преди 2 години
съпругата да не се прави на ощипана комунистка и да търси под вола теле. за съжаление основният виновен е собственика на кораба/компанията. като е започнала войната е трябвало още на същия час да се изнесат за БГ или в нормални териториални води. капитанът ако имаше малко акъл в главата отдавна да беше отплавал, а не да чака чорбаджията какво ще каже.застраховката на кораба и товара ще им покрие 10-20 млн , както и на екипажа ако не се върнат живи. та объркала е вратата на която да ***. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
do Наблюдател
преди 2 години
Не Вовата ги е блокирал, а вашите приятели със стоманените глави и татуираните свастики, които бамбандират вече 8 години детски градини и болници. Войнта е инструмент краен, който е свързан с икономически и геополитически интереси и се използва от векове. Прочетете историята на Британия и САЩ и я сравнете с която си поискате дуга държава по желание и си дайте сметка, какво всъщност става в момента. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 2 години
"Защо татко не се прибира?" - отнесете си въпросите към Путин и Митрофанова, а не към К.Петков... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
инж. Радев
преди 2 години
Да пратят гумените лодки и да ги евакуират по море или с яхти. Кирил Петков да си подава оставката, тия са по-некомпетентни и от боко. Сигнализирай за неуместен коментар